Deler av Tromsøya røyklagt av storbrann

RØYKLAGT: Slik så det ut etter at det brøt ut brann i et verkstedlokale på Skattøra i Tromsø fredag ettermiddag.

RØYKLAGT: Slik så det ut etter at det brøt ut brann i et verkstedlokale på Skattøra i Tromsø fredag ettermiddag. Foto:

Politiet ba tromsøværinger holde seg innendørs da det brøt ut en kraftig brann på Skattøra fredag ettermiddag.

DEL

(Nordlys) Et lokale tilhørende Atracco Tromsø, tidligere Troms Bildelsenter, på Skattøra i Tromsø, gikk opp i flammer og sort røyk spredte seg over store deler av byen fredag. Innbyggere på Tromsøya ble bedt om å holde seg innendørs og røyken kunne merkes så langt unna som i Balsfjord.

En av de ansatte i selskapet ble påført brannskader og ble tatt hånd om av helsevesenet, forteller operasjonsleder i Troms politidistrikt, Morten Augensen, til Nordlys.

Vedkommende, en mann i 20-årene, har moderate skader, men er stabil, opplyser pressevakt ved UNN, Jan Fredrik Frantzen til Nordlys. Ytterligere en person ble undersøkt for røykskader, men var uskadet.

Det hersket kaos og usikkerhet rundt brannstedet den første tiden, men brannvesenet fikk etter hvert kontroll på brannen og røykutviklingen avtok. Bygningen brant ned

Politiet ba folk i området om å holde seg innendørs og lukke dører og vinduer.

– Situasjonen er at brannvesenet har kontroll. Det ryker enda litt, men de store røykmengdene er borte, heldigvis, sier Augensen til Nordlys ved 20-tiden.

Melding til innbyggere

Like etter klokken 18 sendte Troms politidistrikt ut melding til beboere i Tromsø med følgende beskjed:

«Pga. kraftig røykutvikling grunnet brann på Skattøra, sprer det seg giftig røyk over hele Tromsø. Alle bes holde seg inne og lukke vinduer og dører til annen beskjed er gitt».

I 20-tiden opplyser politiet at innbyggere igjen kan oppholde seg utendørs, men at de må være varsomme med hensyn til røykluft.

«Beboere nord for Tverrforbindelsen bes fortsatt holde vinduer lukket grunnet røyknedfall», heter det i meldingen som ble sendt ut.

Saken fortsetter under bildet.

ÅSTEDET: Brannvesenet foretok en kontrollert nedbrenning av bygningen.

ÅSTEDET: Brannvesenet foretok en kontrollert nedbrenning av bygningen. Foto:

Kontrollert nedbrenning

Stakkevollvegen og Ringvegen ved Remiks var stengt for trafikk på grunn av brannen. Ifølge Nordlys' reporter Anna Näumann kom det en rekke smell fra brannåstedet. Vitner på stedet opplyser at det trolig dreide seg om bildekk som eksploderte.

Like etter klokken 18.30 opplyser politiet at brannvesenet foretar en kontrollert nedbrenning av lokalet.

– Det er totalt overtent, som du ser. Det vil bli noen timer med røykutvikling, sier Knut Slartmann, politiets innsatsleder på stedet.

Eksplosjon i høytrykksspyler

– Bygget har kollapset. Vi kommer til å jobbe videre utover natten, sier Slartmann.

Ifølge Slartmann er det en del brennbar væske i lokalene.

– Nå er vi ganske heldige med vindretningen. Mye stiger opp. Noe legger seg langs Stakkevollvegen, men vi kan ikke evakuere hele byen, sier Slartmann.

PÅ STEDET: Utrykningsleder i Tromsø Brann og redning, Fred Johnsen, og politiets innsatsleder, Knut Slartmann.

PÅ STEDET: Utrykningsleder i Tromsø Brann og redning, Fred Johnsen, og politiets innsatsleder, Knut Slartmann. Foto:

Den verste røykutviklingen hadde da gitt seg.

– Politiet har fått informasjon på stedet om at en eksplosjon i en dieseldrevet høytrykksspyler kan være brannårsak, skriver operasjonssentralen i Troms politidistrikt på Twitter.

Arbeidet gjennom natten

Like før klokken 19.30 var Stakkevollvegen åpen for trafikk igjen. Mannskaper fra Tromsø Brann og redning drev slokkearbeid på stedet utover kvelden og inn i natten.

Brannvesenet forlot stedet ved 7-tiden lørdag morgen, men har latt slanger ligge igjen slik at arbeidet raskt kan gjenopptas om brannen skulle blusse opp.

- Det kommer en del damp fra stedet, men denne er ufarlig, opplyser Troms politidistrikt.

Artikkeltags