Hva betyr egentlig kutt i eldreomsorg

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kommunene er pliktige til å utøve et minimum av helsetjenester. Det skal bl.ant anent aldri gå ut over et minimum av forsvarlighet.

Dette betyr i prinsippet at kutt i eldreomsorg er enten kutt i tjenester eller økte kostnader av tjenester som ikke er absolutt nødvendig for liv og helse.

Utover dette vil alle kutt, som vanlig, gå ut over de ansatte i pleie- og omsorgstjenestene. Når de eldre ikke får bonustjenestene sine, tjenester ut over lovens mimimum, betyr dette i overført betydning økt arbeidspress, dårligere vilkår, dårligere arbeidsmiljø med mer for de ansatte.

Effektivisering er vel og bra, men å effektivisere noe som ofte allerede er effektivt fører til kutt. Kutt i ttenester eller kutt i kvalitet.

Det er ikke ukjent at forebyggende helsearbeid er noe av det mest lønnsomme innen helsevesenet. Det er billigere å forebygge sykdom eller skade enn å behandle sykdom eller skade. Minimumskrav er derimot et lite smutthull i eldreomsorgen, for med reduserte tjenester blir det både mindre forebygging og mindre aktuelt med behandling. Det blir blant annet mindre fokus på å oppdage sykdom tidlig, for en har nok med det som er. Noe som enten fører til unødvendig smerte og lidelse - eller økte kostnader ved behandlig grunnet flere komplikasjoner eller tidligere død.

Så hvordan spare penger?

Forebyggende helsearbeid, økt grunnbemanning og tidlig oppdagelse av sykdom. Det beste av alt er at alt dette kommer av seg selv når de ansatte får gjøre jobben sin ideelt, slik de er utdannet til. Og ikke slik byråkrater og ledere dikterer at det må gjøres utifra økonomiske rammevilkår der en streber etter å gjøre minst mulig - eller lovens minimum.

Skriv ditt leserbrev her «

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening.

Artikkeltags