Hvor dype er Norges bukselommer?

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi har idag noe som kalles Dublinavtalen. Det betyr at folk som kommer til Europa vil har rett til å søke opphold i det første europeiske landet de setter sin fot.

Denne avtalen har vist seg å fungere svært dårlig da Italia og Hellas får store mengder migranter.

Les også: Ordførere vil ha barn fra Moria-leiren, men skyver regningen videre til staten

Store deler av migrantene er fra Afganistan, og kan derfor ikke betegnes som flyktninger. Vel ser vi bilder av små barn, og dette er hjerteskjærende, men de er i fåtall.

De fleste er unge migranter som har betalt store summer for å bli loset til blant annet til Italia og Hellas.

Dagens problem er at grensene er stengt videre inn i Europa. I Norge kom det over 900 migranter i 2017-2019, som vi ville sende tilbake til Hellas fordi de ikke hadde behov for opphold. Disse ble i Norge fordi Hellas nektet å ta dem i retur og de ikke kunne sendes tilbake til opprinnelseslandet.

Les også: Ap-profil slår tilbake mot Fredrik Solvang: - Det er ingen søndagsskole

Nå vil EU erstatte Dublinavtalen med noe nytt, ingen vet hva, men noe som de mener skal fungere bedre. Hva vil skje hvis Dublinavtalen vrakes?

Da vil muligheten til å returnere migranter til et såkalt tredjeland forsvinne. Jeg er redd Europa blir et "velg et land" kontinent, og at de som tilbyr flest goder velges av de fleste.

Norge vil i et slikt tilfelle komme langt opp på listen, og hva gjør vi da?

Jeg er redd vi havner i den samme situasjonen som vi hadde i 2015, hvor det tøt inn folk over grensene, og vi ikke hadde mulighet til å stå imot hordene som kom.

Les også: Følelsesstyrt Moria-hjelp rammer flere tusen andre flyktninger i nabolandene

Norske kommuner står i kø med åpne armer for å ta imot migranter. Da er det penger og ikke hjertet som avgjør.

I følge SSB får kommunene 306 000 kroner i året per migrant de tar i mot. Jeg har dog hørt at en familie koster Norge over 1,4 millioner i året. Hvilke summer vil i så fall 500 eller 1500 koste?

Det blir mange milliarder per år. Er våre bukselommer utømmelige? Dette vil koste så mye penger at vi rett og slett må la goder som pensjon, gamle, barn og syke stå igjen uten midler.

Vi har et oljefond som inntil idag vokser, men ingen vet hvor lenge. Skulle et slikt scenario som beskrevet over utspille seg, så vil Norge være bankerott ganske raskt.

Skriv ditt leserbrev her «

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening.

Artikkeltags