Klima- og naturvalget tåler ikke et regjeringsskifte

Trine Skei Grande, Stortingsrepresentant Venstre

Trine Skei Grande, Stortingsrepresentant Venstre Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Norske klimagassutslipp har gått ned fire år på rad. Valget neste år er et valg om friheten og mulighetene til fremtidige generasjoner. Det er et klimavalg. Vi må nå målet om 55 prosent utslippskutt i 2030, og være utslippsfrie i 2050. Om opposisjonen vinner valget, henger klimamålene i en tynn tråd.

Les også: Grønt lys for milliardsatsing på CO2-håndtering

Nå har vi de laveste utslippene på 27 år

Venstre har vært med å styre norsk klimapolitikk siden 2013, og det har gitt tydelige resultater. Utslippene gikk ned 3,4 posent i fjor, og i 2019 var utslippene på sitt laveste på 27 år. Vi er i rute til å nå klimamålet for 2020.

Den største reduksjonen av klimagassutslipp skjer i transportsektoren. Det skyldes mindre salg av fossilt drivstoff, flere elferger, økt antall elbiler, mer kollektivtrafikk og økt innblanding av biodrivstoff. Alt dette har Venstre prioritert, og det fungerer.

Som eneste parti har Venstre stått på barrikadene for elbilfordelene, og det gjør vi enda. Fordi det er avgjørende å beholde elbilfordelene for å nå utslippsmålet for 2030, samt målet om at det kun skal selges nullutslippsbiler i 2025.

Vi har stått i stormen og prioritert økt innblanding av biodrivstoff. Fra neste år vil én fjerdedel av det du fyller på tanken være biodrivstoff. Fordi vi også må ta vare på naturen øker vi innblandingskravet av avansert biodrivstoff til ni prosent. I følge Regnskogfondet betyr det i praksis at all palmeolje fases ut. Klimagassutslippene vil gå ytterligere ned.

80 prosent økning i jernbanebudsjettet har gitt mer jernbane, og over 100 flere avganger hver dag. Nå tar staten to tredjedeler av regninga når store kollektivprosjekt, som Fornebubanen og Bybanen i Bergen, bygges ut. En dobling i kollektivbudsjettene har gitt 100 millioner flere kollektivreiser i året nå enn i 2013. Mer kollektivtransport gir en enklere hverdag for alle. Særlig de som ikke har råd til bil.

Les også: Klimaaktivister limte seg fast: – Bortskjemte pøbler

Hvem som styrer har noe å si

Det har noe å si hvem som styrer. Vi er bekymret for konsekvensene et regjeringsskifte i 2021 gi for klimaet og naturen.

Senterpartiet bryr seg tilsynelatende ikke om klima og miljø i det hele tatt. Selv om Arbeiderpartiets retorikk har blitt grønnere så prioriterer de grått. Det kom spesielt godt fram da Stortinget forhandlet om krisepakke for oljeindustrien. Senterpartiet og Arbeiderpartiet prioriterte ikke fremtiden. De prioriterte en politikk langt mer oljevennlig enn det regjeringen la opp til.

Da SV lanserte kravene sine for å danne ny regjering eller støtte en Ap-/ Sp-regjering, stod ikke klima og miljø på deres kravliste. SV hadde utelatt vår tids største utfordring.

Rødts programkomité vil de differensiere avgiftene på det som forurenser ut fra tykkelsen på folks lommebok. Vi må ha omfordeling i samfunnet og motivet er edelt, men problemet er at det gjør det billigere å forurense for folk flest. Utslippene vil gå opp.

Rødt, SV og Sp står også sammen i sin motstand mot internasjonalt samarbeid og EU. EU er i dag, sammen med Norge, den ledende kraften i klimaarbeidet.

De som velges i 2021 blir mest sannsynlig sittende med makten til 2025. Da har vi kun én drøy stortingsperiode igjen til utslippene skal være mer enn halvert. Skal vi få til dét må Erna fortsatt være statsminister, ikke Jonas, og Venstre må være i regjering, ikke SV, Sp eller Rødt.

Les også: Moxnes ber om avklaring: - Frykter en slalåmregjering med Støre

Venstre vil mer!

Venstre har gjort mye for å trekke Norge i en grønnere retning. Vi vil mer, og vi er utålmodige. Vi er fast bestemt på å nå målene i Parisavtalen, og vi skal kutte minst 55 prosent innen 2030. Vi skal ta vare på naturen, og skape grønne jobber.

Skal vi nå målene vi har satt oss så trenger vi mer grønn vekst, tuftet på internasjonalt samarbeid. Da sikrer vi frihet og muligheter for fremtiden. Da trenger vi mer Venstre-politikk.

Skriv ditt leserbrev her «

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening.

Artikkeltags