Hva vil egentlig Oslo Ap?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Da Arbeiderpartiet vant stortingsvalget i 2005 var Haakon Lie ikke imponert. Da han fylte 100 år sa han at det var så vidt båten bar fra scenen på Folkets hus. Da Raymond Johansen var i seiersrus i 2015, var det langt mindre grunn til seiersrus enn for Jens Stoltenberg i 2005.

For Arbeiderpartiet var det viktig å vinne tilbake byrådskontorene i 2015, men seieren hadde en kraftig bismak. Partiet ble presset til å innta standpunktene til Rødt, SV og MdG. Raymond Johansen har vist store diplomatiske evner, som har holdt lappeteppet av byrådspartier sammen, men det har gått på bekostning av Arbeiderpartiet som et selvstendig parti. Oslo Arbeiderparti er knapt til å kjenne igjen.

Det er mye kompetanse, både faglig og politisk, i Oslo Arbeiderparti. Men ledelsen av Oslo Arbeiderparti har lenge manglet en faglig tyngde. I et samfunn som stiller store krav til kunnskap, er det et tankekors at ledelsen av Oslo Arbeiderparti ikke har større faglig tyngde. Det behøver nødvendigvis ikke være bedre i de andre partiene. Den store forskjellen er at Oslo Arbeiderparti har hoppet på politikken til Rødt, SV og MdG som om det var partiets egen.

Den politiske ørnen har fått tre dyrepassere i form av SV, Rødt og MdG. Den en gang så stolte ørnen er derfor i ferd med å miste instinktene. Derfor er nedgangen på 5,5 prosent egentlig ikke sensasjonell. Det er tvert imot en sensasjon at Arbeiderpartiet ikke har falt enda mer på meningsmålingene. For hva er dagens Oslo Arbeiderparti? Hva vil dagens Arbeiderparti med Oslo?

Arbeiderpartiet går til valg med Marianne Borgen (SV) som ordførerkandidat. Marianne Borgen er en flott politiker, men det virker lite klokt av Arbeiderpartiet å ikke stille med egen ordførerkandidat. Har man glemt hvor mye gratis presse en ordførerkandidat gir et stort parti? Dersom dagens byrådspartier vinner i år må fordelingen av posisjoner mest sannsynlig gjøres på nytt. Det er også svært sannsynlig at Rødt vil forlange mer for sin støtte.

Arbeiderpartiet nasjonalt er ikke det mest solide kompasset for tiden. Under Jonas Gahr Støres ledelse seiler partiet videre, som en båt som hele tiden tar inn vann. Under Raymond Johansens ledelse i Oslo ville man aldri ha innrømmet at båten tar inn vann. Det synes som Raymond Johansen har fått fritak for alle kurs i ydmykhet. Samtidig selger han inn byrådet som en suksess. Mange i Arbeiderpartiet er uenige i det.

Raymond Johansen kan kanskje vinne byrådsmakt i 2019, men hva vil det gjøre med Arbeiderpartiet som parti i Oslo? For hva vil egentlig et Arbeiderparti fritatt for SV, MdG og Rødt med Oslo?

Skriv ditt leserbrev her «

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening.

Artikkeltags