Fornuftig ressursbruk - bygg nytt

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi snakker mye om store og viktige investeringer, som Fornebubanen til drøyt 14 milliarder, nye trikker til 9 milliarder og ny stasjon på Majorstuen til 6 milliarder kroner.

Det som kanskje har gått under radaren for mange, er at Oslo er pålagt å bygge en massiv, ny vannforsyning til stive 8,5 milliarder kroner. I det ligger det blant annet å bygge en underjordisk vanntunnel fra Holsfjorden, et enormt vannbehandlingsanlegg på Huseby og en transporttunnel for stein fra Huseby til Oslofjorden. Dette en viktig investering, som ikke bare øker vannforsyningen til byen, men først og fremst øker sikkerheten vår. Med en kobling til Holsfjorden har vi, sykehus og andre institusjoner, fremdeles vann dersom noe skulle skje med forsyningen fra Maridalsvannet. Det er en viktig trygghet.

Men, så kommer det rent praktiske da; om lag to millioner kubikkmeter med stein må fraktes ut. Til sammenligning er Kheopspyramiden i Egypt 2,5 millioner kubikkmeter stor. Vann- og avløpsetaten skal med andre ord flytte, omtrent, verdens største pyramide. Dette skal gjøres dels med lastebiler, og dels med samlebånd i tunnel og lektere i Oslofjorden. Det blir ikke mindre enn en liten ingeniørbragd.

Men hvor skal egentlig all steinen? Opprinnelig var planen å dumpe i overkant av 100 000 lastebillass «godt synlig til det gror igjen», som etaten selv sa, i Sørkedalen i Oslomarka. Nå skal massene altså fraktes på samlebånd under bakken til Sollerudstranda og Oslofjorden, for å deretter fraktes bort med lektere. Men hvorfor kan det ikke komme til nytte for byen og alle oss som bor her?

To millioner kubikkmeter er mye. Veldig mye. Men med denne massen har vi en gyllen mulighet til å utvikle og utvide fjordbyen på en kortreist og miljøvennlig måte. Istedenfor å fylle Marka med stein, bør vi bygge nye områder i Fjordbyen der mennesker kan trives, bo og jobbe. Både Sørenga og Tjuvholmen er opprinnelig bygget på vann, men er blitt blant de mest attraktive stedene å være og bo i byen. Hvorfor ikke fortsette?

Utviklingen av blant annet containerhavnen på Filipstad, rett nedenfor attraktive Frogner og sentrale Aker brygge, står for tur. Oslo Høyre ønsker å åpne Filipstad og legge E18 i tunnel, og etablere boliger, marina, sjøbad og gjestehavn. Med to millioner kubikkmeter stein kan man utvide mer, bygge kunstige halvøyer og øyer, gode møteplasser og boligområder for et Oslo i sterk vekst.

Dubai har klart det, og de såkalte «Palmeøyene» huser både hoteller, boliger, kollektivsystem og næringsliv på en imponerende måte, med i Persiagulfen midt imot. Og mer i vårt nabolag; i Danmark har regjeringen gitt grønt lys for å bygge et enormt, nytt næringsområde utenfor København. Overskuddsmasse fra blant annet Metroen i København brukes til å etablere ni kunstige øyer, med plass til rundt 380 virksomheter og 12 000 arbeidsplasser.

Hvorfor skal Oslo, Fjordbyen, være noe dårligere? Vi bør så klart bruke sprengmassen fra vannforsyningsprosjektet til noe nyttig. Bruke den til å utvikle en ny bydel i fjorden, et sted der fremtidige generasjoner kan bo og være. Det er ingen tvil om at Oslo har et stort vekstbehov fremover, samtidig som det er viktig å bevare mange av de særegne boområdene vi har og skape gode rekreasjonsområder oppi det hele. Om vi skal klare det bør vi bruke fjorden til mer enn bare båtkjøring.

Så derfor, la oss gjøre som Dubai og København – bygg nytt land!Skriv ditt leserbrev her «

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening.

Artikkeltags