Krigen mot tobakk

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I USA er det krig mot narkotika, i Norge er det krig mot tobakk. Helsemyndighetene vurderer å forby snus med smak, noe som kan føre til at de mest populære merkene forsvinner fra butikkhyllene.

Ifølge tall fra Nettavisen så snuser hver tredje mann og hver femte kvinne. Det får helsemyndighetene til å vurdere nye forbud, disse skal legges fram til våren. Tidligere har helseminister Bent Høie erklært kamp mot snus og blant annet innført ensfargede snusbokser, i et forsøk på å få ned salget. Det fungerte ikke, salget økte.

Nettavisen Økonomi har kartlagt hvilke snusmerker som kommer til å bli berørt av forbudet. På listen så finner vi mange av de mest populære snusmerkene, som for eksempel Skruf Fresh White Slim, Epok Ice Blue, General G3, Nick & Johnny Crushed Ice eller Skruf Nordic White Slim.

Det har i EU sitt tobakkdirektiv blitt forbudt med en rekke smakstilsetninger i sigaretter, slik som mentol-røyk. Ettersom Norge og Sverige er de eneste landene i EU og EØS som tillater snus, har EU sine forbud skapt diskusjon her til lands. I 2015 la direktoratet i Norge frem forslaget med henvisning til EU-direktivet, om smak på røyk.

"Målet med dette er å bremse nyrekrutteringen av unge snusere" og "utarbeide en ny tobakkstrategi, med mål om en generasjon uten tobakkavhengighet".

Nå er det slik at man kan ødelegge tenner og tannkjøtt og kan øke risikoen for kreft og diabetes. Ifølge Geir Hammer, administrerende direktør i Swedish Match Norge, en av de største snusprodusentene, er ikke snusing så skadelig som mange hevder. Han viser til forskning og objektive funn for å støtte opp under sine påstander.

La oss si at dette forslaget blir godkjent; all snus med smak blir ulovlig å selge i Norge. Hva kommer til å skje da? Da får vi folk som selger på det "svarte markedet" og om det viser seg at dette blir lønnsomt, så er det ikke Kari og Ola Normann som kommer til å selge dette. Hvem var det som solgte alkohol i USA fra 1920 - 1933? Blant annet Al Capone, italiensk og amerikansk mafia.

Når vi først snakker om alkohol, hvorfor blir ikke alkohol diskutert? Er det sånn at ingen mindreårige drikker eller går på fest? Jeg vil påstå at alkohol er mye farligere en tobakk med tanke på leverskade, kortere liv eller kjøring i fylla.

Jeg snuser, og bruker en av typene som er nevnt ovenfor. Synes det blir for dumt at Helsedirektoratet skal bestemme hva slags type snus jeg kan bruke, og hva slags jeg ikke kan bruke, til tross for at jeg er myndig.


Skriv ditt leserbrev her «

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening.

Artikkeltags