Venstre trenger en leder med bredde, tyngde og varme som kan snakke til hele landet

Av
DEL

LeserbrevVenstre vil være fuglen Føniks, og vil komme tilbake og tilbake.

Norges mest mobbede parti og Norges eldste og beste parti. Et vingleparti. Et miljøparti. Partiet som passer godt til alle liberale høyrefolk og sosialdemokrater, til alle unge, til akademikere og til alle kystmennesker, og til alle som heier på skole, miljøet og det sivile samfunnet.

Les også: Trine Skei Grande nekter å gi seg: - Jeg har stor støtte i partiet

Partiet passer ikke til hardbarka sosialister og nasjonalister.

Partisympatisører ser nok en mulig oppside, forsøker å være tålmodige, og venter på at vinden snart vil snu.

I mange europeiske land har sosialliberale partier fint greid å vende tilbake. Venstre har gjort mange tabber underveis og er i ferd med å gjøre nye tabber i ny lederstrid.

Ingen eier partiet

Partiet har også slitt med «parti-eiere» som Sponheim og Skei Grande. De tar alt for stor plass. Ingen politiker fortjener å sitte for lenge i førersetet - ikke engang Erna Solberg.

De glemmer rent at politikken ikke er et yrke, og bør vel heller ikke være det. De blir «høye på seg selv» og glemmer helt å holde fokus på velgerne, når de seiler rundt i sin privilegerte verden med pressen på slep. Politikere har blitt vår tids nye overklasse eller adel.

Erna vil med all sannsynlighet tape det neste valget, men dette endrer ingenting på Høyres strategi, og hun tviholder på sine posisjon som de fleste.

Det er bare Yngve Slyngstad det i Oljefondet som er så smart at han velger selv å gå, når tiden er moden.

Den neste tabben Venstre nå vil begå, er å hyre inn en ny ung ledelse. Det er jo ikke uvanlig å velge de unge, men er det alltid så lurt?

Stamper i grov sjø

Det er sikkert lurt, om de bare vil appellere til de unge velgerne, men det blir for smalt; og da er Venstre like langt og stamper videre i grov sjø.

Les også: Flest velgere vil ha Raja eller Rotevatn som partileder for Venstre, ifølge VG-måling

Venstre bør tenke på aldersspennet, mangfoldet og ikke minst - hele landet. Det er ikke nok å bare snakke dialekt, slik mange kanskje tror.

Venstre bør rekruttere mye bredere, og ikke bare lete i første stortings-korridor. Det er et hav av flinke venstrefolk der ute i dette langstrakte landet. Venstre har kanskje hatt størst suksess med tidligere skipsredere fra gamle Bergen, som Michelsen og Mowinckel. Erna har vel heller ikke gjort noen dårlig jobb.

Les også: Alfred Bjørlo fikk 36,2 prosent stemmer - nå advarer han mot Sylvi Listhaug

Det store poenget her er likevel at velgerne drifter langt mer enn før, og Venstre er et parti som kan favne veldig mange i denne situasjonen. Men da trenger de ikke unge «flinkiser».

Partiet trenger en leder med bredde, tyngde og varme som kan snakke til hele landet, og samtidig kan vise et internasjonalt engasjement.

Hold hodet kaldt og grip muligheten

Mange Venstre-velgere er nok lei av dagens ledelse - selv om de vel har kjempet bra, og sikkert fortjener en stor takk for innsatsen.

Nå må Venstre holde hodet kaldt og ikke kaste bort neste mulighet til å komme tilbake på banen.

Valg av ny ledelse er utrolig viktig. Personene betyr mye. Partiet burde fokusere mer på velgerne, og ikke så mye på egne karrièrer.

Kanskje tiden også er moden for Ernas exit?

Les også: Spøkefull Abid Raja: - Jeg er jo en løs kanon på dekk

Skriv ditt leserbrev her «

VIL DU DELTA I DEBATTEN? Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening (tjeneste under utvikling)

Artikkeltags