Tilsvar: Stenstrøms spill-problem

Pernille Huseby, generalsekretær i Acits - Rusfeltets samarbeidsorgan mener det viktigste er å beskytte de sårbare spillerne.

Pernille Huseby, generalsekretær i Acits - Rusfeltets samarbeidsorgan mener det viktigste er å beskytte de sårbare spillerne. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.De internasjonale spillselskapene er misfornøyd med den nye pengespill-loven. Det bør norske politikere ta som et kompliment.

Pengespill er ikke som det engang var. Derfor pågår det nå et stort lovarbeid for å modernisere den norske pengespilloven. Og det er veldig bra. Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan – mener et nytt lovverk vil gi en tryggere hverdag for spillerne og sørge for en god helhet i norsk pengespillregulering.

De internasjonale pengespillselskapenes bransjeforening i Norge, NBO, er ikke fornøyd, kommer det fram i et innlegg i Nettavisen 8. oktober. Bransjeforeningen mener lovforslaget har en rekke mangler som «både gir tapte inntekter i fremtiden og som rammer mennesker med spilleavhengighet».

Som representant for en bransje som i årevis har tatt i bruk alle virkemidler for å motarbeide den politisk bestemte reguleringen av det norske pengespillmarkedet, er det interessant at NBOs talsperson Carl Fredrik Stenstrøms strategi nå ser ut til å være å så tvil om regjeringens tallgrunnlag og vurderinger.

Selskapenes egne tall, som Lotteritilsynet ikke gis innsyn i, skal altså være veldig mye mer troverdige. Tro det, den som klarer. Stenstrøm må også regne med at norske politikere har fått med seg at de utenlandske selskapene i foreningen hans, de siste par årene har hatt som strategi å saksøke staten og bruke EU-prinsippene om fri konkurranse i et forsøk på å slå beina under det politiske ønsket om å beskytte sårbare spillere. En strategi som ikke vinner gjennom i rettssystemet, men som er et virkemiddel for å forsinke innføringen av nye ansvarlighetstiltak. En interessant måte å forsøke å skape tillit og troverdighet.

Ifølge Stenstrøm vil den nye pengespill-loven ramme folk med spilleavhengighet. Den leksa har vi også hørt før. Det er rett og slett interessant å lese om de internasjonale aktørenes bekymring for de som har et spilleproblem. For hvem skaper problemene de er bekymret for? Jo, dem selv.

Ingenting hindrer de ulovlige spillselskapene i å innføre bedre ansvarlighetstiltak enn i dag. Men lysten til å tjene penger på spillere som ikke kan kontrollere spillingen sin, er åpenbart mye sterkere enn omsorgen for denne gruppa.

Stenstrøm prøver også å omskape erfaringene i Sverige til noe vi bør trakte etter. De siste årene har Sverige endret sin pengespillpolitikk. Svenskene har gått fra enerett til lisensmodell. Men så langt viser erfaringene en bransje som kontinuerlig forsøker å unngå eller undergrave et hvert nytt krav til ansvarlighet. Og hva er begrunnelsen? Jo, at det vil undergrave lisensmodellen og gjøre det mer attraktivt for uregulerte å tilby tjenestene sine utenom modellen. Med enerettsmodellen, der aktørene innenfor modellen er under politisk kontroll og måles på ansvarlighet, ikke penger, kommer vi ikke dit.

Actis mener den beste måten å organisere norsk pengespillpolitikk på er en modell lagt under politisk kontroll, og som samtidig benytter seg av alle tilgjengelige virkemidler for å utestenge selskap som ikke har tillatelse til å operere i Norge. Vi er glade for at et bredt flertall på Stortinget støtter denne tilnærmingen, og at dette flertallet de siste årene har fattet en rekke vedtak for å redusere spill hos utenlandske pengespillselskap. Vi kan nevne: Betalingsformidlingsforbud, DNS-varsling, ny kringkastingslov som skal hindre ulovlig tv-reklame og at mobiloperatører, som Apple, ikke tillater apper fra selskap som ikke har tillatelse til å operere i Norge.

Pengespill-loven har tatt inn over seg at verden er blitt digital. Ansvarlighet kan reguleres, skriver Stenstrøm. Det er nettopp det norske myndigheter har gjort. Det som gjenstår, er at Stenstrøms medlemmer respekterer norsk politikk.

Skriv ditt leserbrev her «

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening.

Artikkeltags