Viktig å være den kjipe forelderen

Randi Hagen Eriksrud

Randi Hagen Eriksrud Foto:

Av

Tre av ti gutter i alderen 15-20 år har blitt truet i forbindelse med at jevnaldrende drikker, og én av ti jenter på 15 år har blitt seksuelt utnyttet når de er for fulle til å yte motstand. Du som forelder er neppe der når det skjer.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Flertallet av norske ungdommer debuterer med alkohol før fylte 18 år. Halvparten av 15-16-åringer har drukket alkohol det siste året, og én av fire har vært fulle. Når norske tenåringer drikker, drikker de også relativt mye. Noen fordi det er gøy, andre for å dempe stress og negative følelser, og noen fordi de føler på et press for å passe inn.

Uansett hva som er årsaken, vet vi at ungdom og alkohol er en farlig kombinasjon.

Les også: Tenåringer har prøvd å døyve vonde følelser med alkohol

Ungdomsfylla

Tenåringers hjerner er under kraftig ombygning. Evnen til å vurdere risiko er blant funksjonene som ikke er på plass. Samtidig vet vi at alkohol fjerner hemninger og hemmer den kritiske sansen. Resultatet er en farlig cocktail som øker risikoen for ulykker.

Sannsynligheten er nemlig større for å bli utsatt for vold, eller å utøve vold, ved inntak av alkohol. Det samme gjelder sex man angrer på eller å ta bilder og å bli fotografert – med uønsket spredning på nett. Det er også en kobling mellom alkohol og bruk av andre rusmidler. Svært få ungdommer har for eksempel brukt hasj eller marihuana, uten å ha vært innom alkohol først.

Det beste forsvaret vi har mot den risikofylte ungdomsfylla, er kjipe foreldre.

Les også: Politiet stanser fest i Bærum: – Skal ha vært opp mot 150 deltagere

Lytter til foreldrene

For selv om ungdomstid betyr løsrivelse fra foreldre og utforsking av egen identitet, betyr ikke det at foreldrenes rolle er utspilt. Langt ifra. Forskning viser faktisk det motsatte. Foreldre er de ungdom hører mest på når det gjelder alkohol.

Og når det gjelder ungdom og alkohol, er en kjip forelder en god forelder. Vi vet at tenåringer som har foreldre som har klare avtaler og regler rundt alkohol, drikker mindre enn jevnaldrende som ikke har slike avtaler. Og at det er en dårlig idé å gi ungdommen alkohol med seg hjemmefra på fest, fordi dette drikkes som et tillegg – ikke i stedet for.

Les også: Nær halvparten blant unge voksne vil ha midlertidig forbud mot hjemmefester

Høst er høytid

Høsten er høytid for ungdom og alkohol. Ny skole, nye klasser og nye klassekamerater betyr mange å bli kjent med – og mye å bevise. Ikke nok med det. Høsten er også en krevende periode for foreldre. Nye klassekonstellasjoner for tenåringene betyr nye foreldre å forholde seg til for de voksne. I en viktig brytningstid hvor ungdommene tester grenser, kan det være krevende å ikke miste oversikten.

Sannsynligheten for at din ungdom kommer til å eksperimentere med fest og alkohol denne høsten er stor. Sannsynligheten for at du er der når tenåringen din drikker seg full, og potensielt utsetter seg selv og andre for risiko, er liten. Derfor er det viktig at du som forelder er kjip i tide.

Gjør det for å kjenne deg mindre urolig selv, i en tid hvor mye er nytt – og gjør det for å gi ungdommen noen trygge rammer å forholde seg til i en ny skolehverdag. Inngangen til høsten er en god anledning for å ta en litt ekstra kjip samtale med tenåringen din. Det kan gjøre godt for begge.

Skriv ditt leserbrev her «

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening.

Artikkeltags