Her er retten på stedet der Mads Håvard (26) ble skutt

BEFARING: Tingrettsdommer Harald Tore Roaldsen ser i mørket via den termiske kikkerten på rifla som ble brukt da ulykken skjedde. Tirsdag ble det holdt befaring av åstedet i Balsfjord i forbindelse med rettssaken mot en 41-åring som er tiltalt for uaktsomt drap.

BEFARING: Tingrettsdommer Harald Tore Roaldsen ser i mørket via den termiske kikkerten på rifla som ble brukt da ulykken skjedde. Tirsdag ble det holdt befaring av åstedet i Balsfjord i forbindelse med rettssaken mot en 41-åring som er tiltalt for uaktsomt drap. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

41-åringen løfter geværet, ser det han oppfatter som en rev 80 meter unna - og skyter.

DEL

(Nordlys) STORMOEN (Nordlys): Dermed var tragedien et faktum kvelden 28. februar. For det var ingen rev 41-åringen så på en slamranke inne på avfallsanlegget på Stormoen i Balsfjord, men sambygdingen Mads Håvard Larsen.

26-åringen omkom umiddelbart etter å ha blitt truffet av rifleskuddet.

Vi fulgte rettssaken i vårt direktestudio.

Samme våpen og sikte

Tirsdag ettermiddag var 41-åringen tilbake på åstedet da det ble gjennomført befaring i forbindelse med rettssaken mot ham i Nord-Troms tingrett. Her fikk rettens medlemmer selv hvordan det så ut inne på området, under tilnærmet like lysforhold som da tragedien skjedde.

Politiet hadde også med samme rifle som ble brukt i ulykken - med det samme påmonterte, termiske siktet. Tiltalte selv viste hvor han sto da han skjøt to ganger - først etter en rev, deretter etter det han trodde var en rev.

En politimann hadde lagt seg ned som markør på samme sted som der Larsen lå da han ble truffet av det dødelige skuddet - ikledd like klær.

Prosedyrer onsdag

- Retten får luktet, sett og vurdert området. Ikke minst er det av verdi å få sett gjennom det termiske sikte - på akkurat samme våpen, med akkurat samme sikte. Eneste forskjellen er at det var kaldere og mer snø den gangen, sier aktor Torstein Lindquister etter at befaringen er avsluttet.

I løpet av både mandag og tirsdag har retten fått se en rekke bilder, oversiktskart og sågar en 3D-modell av stedet der ulykken skjedde. Det er likevel noe annet å være der, mener Lindquister.

Han er likevel tilbakeholden med å gi en vurdering av bevisene, en dag før prosedyrer skal holdes i saken.

- Det var nyttig å se gjennom siktet. Så skal jeg komme til vurderingen av hva man ser, sier statsadvokaten til Nordlys.

Saken fortsetter under bildet.

VÅPEN: Krimtekniker Espen Berger i Troms politidistrikt viser frem våpenet som ble brukt i ulykken.

VÅPEN: Krimtekniker Espen Berger i Troms politidistrikt viser frem våpenet som ble brukt i ulykken. Foto:

Forklarte seg i detalj

41-åringen nekter skyld for tiltalen om uaktsomt drap, men har samarbeidet med politiet under hele etterforskningen - også i forbindelse med en rekonstruksjon som ble holdt to uker etter hendelsen. Tirsdag ettermiddag forklarte han også i detalj om hvor han oppholdt seg og hva han så inne på området den aktuelle kvelden.

- Det er alltid viktig å se helt konkret på det åsted der en ulykke har inntruffet, også i dette tilfellet, sier mannens forsvarer, advokat Trygve Staff.

I likhet med aktor mener han at det er særlig verdifullt for retten å få tatt det termiske siktet i nærmere åsyn.

- Da får man et inntrykk av hva tiltalte så da han løsnet det tragiske skuddet, sier Staff.

Rettssaken mot 41-åringen avsluttes i Tromsø onsdag.

Artikkeltags