Bompenger er IKKE problemet

Bomringer er et symptom, ikke en årsak.

Bomringer er et symptom, ikke en årsak. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
For tiden er bompenger et politiske tema. Såpass mye engasjement settes inn på å bekjempe bompenger, at ferskt valgflesk nå slenges på bordet av de etablerte partiene. Det de har ment de siste 10 eller 20 årene gjelder ikke lenger, de mente egentlig noe helt annet enn de har sagt og gjort. Nå skal alt ordnes i en fei, tilfeldigvis rett før valget. Men det er noen store problemer med alt som blir foreslått, og det er det ganske få som tar inn over seg.

De etablerte partiene håper valgflesket vil glatte over deres uansvarlighet og redde deres posisjoner noen år til. Mye tyder på at det kan det, men ikke uten betydelige kostnader for alle andre. De kostnadene er det vanlige folk som må betale. Enten de kommer gjennom høyere skatt, mer avgifter eller bompenger. Kostnader påløper også gjennom rasjonering av veier, helsebehandling og andre monopoliserte nødvendigheter, eller reduksjon av kvalitet på andre tilbud mange tror de kan lovfeste seg til.

Bompenger er ikke et problem i seg selv og at de som bruker veien også betaler for den, er en rettferdig ordning. Det som gjør bompenger urimelig er de 100+ milliardene bilistene allerede betaler i diverse avgifter og skatter for sin bilbruk, hvert eneste år. Bileiere blir allerede brukt som melkekuer som skal finansiere alt mulig noen ønsker å love vekk "gratis" til grupper i bytte mot deres stemmer i valg, og bompenger kommer i tillegg. Bompenger er kun et symptom, dråpen som får begeret til å renne over.

Symptomet er bompenger, men opprinnelsen og årsaken er en stadig voksende offentlig sektor. Politikere lover bort stadig mer "gratis" tjenester og tilbud til deg og andre. Tenker man seg om så forstår de fleste at noen må betale for alt sammen, ingenting er gratis. Offentlig sektor skaper ikke overskudd, den forbruker overskudd. Det betyr at overskuddet som forbrukes der kommer fra næringsliv og arbeidstakere. I Norge er det veldig vanlig å tro at det er noen andre som må betale mesteparten av alt som er "gratis", og at man selv slipper billig unna. Det er et eventyr som alle voksne mennesker må slutte å lure seg selv til å tro på.

Offentlig sektor omfatter stadig større del av Norges økonomi, og ingen etablerte partier gjør noe seriøst forsøk på å snu utviklingen. Selv med oljesmøringen som Nordsjøen bidrar med, så lever offentlig sektor stadig mer over evne. Regningen kommer alltid til slutt, og dagens politikere satser på at den biten av jobben er det dine barn og barnebarn som skal stå for.

Det eneste de etablerte partiene er redd for, det eneste som kan tvinge dem til å være ansvarlige, er frykten for å miste stemmer og makt. Å stemme på et nytt parti som både kommuniserer det som er viktig og programfester det samme, er ikke en bortkastet stemme. Det er den viktigste stemmen du kan gi i det kommende valget.

Skriv ditt leserbrev her «

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening.

Artikkeltags