Samboerparet Anne Birgit og Marius (24) gjør noe mange vegrer seg for: - Ville sikre oss begge

SAMBOERE: Anne Birgit Kleiva (24) og Marius Lindgren (24) flyttet ut fra leid leilighet og inn i egen bolig - der begge står på lånet. Derfor ville samboerne tegne samboerkontrakt.

SAMBOERE: Anne Birgit Kleiva (24) og Marius Lindgren (24) flyttet ut fra leid leilighet og inn i egen bolig - der begge står på lånet. Derfor ville samboerne tegne samboerkontrakt. Foto:

Samboerne kjøpte hus sammen tidligere i år, men siden de ikke er gift, ville de ha en skriftlig kontrakt som sikrer dem ved et eventuelt brudd.

DEL

(Nettavisen) Samboerparet Anne Birgit Kleiva og Marius Lindgren (24) leide leilighet sammen i flere år før de kjøpte sin første bolig sammen i Ulefoss i Telemark. Med store verdier på spill, valgte de å skrive en samboerkontrakt.

- Siden vi ikke er gift ennå, og samboere ikke har de samme rettighetene som ektepar, ville vi ha en kontrakt som sikret oss begge, sier Kleiva til Nettavisen.

Samboeren er enig.

- Det er veldig fint å bruke kontrakten til gå igjennom viktige samtaler som helt sikkert ikke hadde vært like hyggelige å ta hvis vi skulle flyttet fra hverandre. Nå har vi snakket om hvem som skal flytte ut, hvor lang tid personen har på flytte ut og hvem som eier hva av ulike eiendeler, forklarer Lindgren til Nettavisen.

Les også: Så enkelt er det å lage et privat budsjett

Det var Kleiva som la fram forslaget for samboeren, etter å ha lest om samboerkontrakt på nett. De valgte til slutt å bruke kontraktsmalen de fant på hjemmesiden til banken deres.

- Vi begge syntes dette var en god idé, og kunne ikke finne en god grunn til hvorfor vi ikke skulle lage samboerkontrakt, sier hun.

Les også: Bolighandel kan gi skattebombe for samboere og ektefeller

Flere dropper det

I kontrakten til Kleiva og Lindgren står det blant annet oppført eierbrøk på boligen. Samtidig har de med en oversikt over hvem som eier hva av ulike eierandeler, oversikt over gjeld og ansvaret for det.

- Da vi skulle finne ut hva vi ville ha med i kontrakten, kikket vi på ulike maler og tips fra banken vår. Det var veldig greit å følge en oversikt, slik at vi var innom alle temaene vi burde ha med i kontrakten, forklarer Kleiva.

Anne Birgit og Marius sine fem beste tips til par som flytter sammen:

I dag skriver kun en svært liten andel samboerkontrakt, ifølge privatøkonomiekspert Rune Pedersen i Smarte Penger.

- Jeg tror mange føler det er litt for vanskelig, og de vegrer seg for å ta det opp med partneren, sier han til Nettavisen.

GJØR DET MENS DET ER BRA: Rune Pedersen anbefaler ikke par å vente til et eventuelt samlivsbrudd før de avtaler hva de gjør med boligen og eierandeler når det er slutt. 

GJØR DET MENS DET ER BRA: Rune Pedersen anbefaler ikke par å vente til et eventuelt samlivsbrudd før de avtaler hva de gjør med boligen og eierandeler når det er slutt.  Foto:

Les også: Privatøkonom med klar anbefaling: Disse tre forsikringene bør alle ha (+)

Pedersen tror en del også føler at det ikke er nødvendig selv om man vet at det er viktig. Men det er bare en liten barrière par må gjennom for å få det i orden.

- En samboerkontrakt bør skrives når alt er fryd og gammen, legger han til.

Kun to av ti velger det

Er man rette ektefolk gir det juridiske rettigheter man ikke automatisk får som samboere. Dette gjør seg gjeldende ved samlivsbrudd, dødsfall og om den ene har særkullsbarn. En undersøkelse Sparebank 1 Telemark har gjort viser at åtte av ti samboende par ikke har en avtale.

– Mens ekteskap gir felleseie, kan man si at samboerskap handler om mitt, ditt og vårt, sa informasjonssjef John-Einar Rørvik i Sparebank1 Telemark, til Telemarksavisen tidligere i år.

Les også: Ekspert advarer mot deling av koder. Lett å svindle både små og store beløp i det skjulte (+)

Pedersen mener det er aller viktigst å skrive en kontrakt når en av partene leier hos den andre - som eier boligen. Eier man like mye i en bolig, er det ikke like nødvendig, mener han. Samtidig er det en fin måte å få oversikt over for eksempel eierandeler.

- Utgangspunktet for samboere er at det som den ene parten har kjøpt er vedkommendes eiendom. I mange tilfeller blir det slik at noen kjøper en større andel av tingen, mens den andre betaler mer av de løpende utgiftene. Dette vil kunne gi en skjevhet ved et brudd, sier han.

Les også: Samboeravtale / samboerkontrakt

Han legger til at det løser en del å beholde kvitteringen, men det er greit å få det med i en kontrakt.

Slik lager du samboerkontrakt - og dette bør med:

 • Finn først en mal som dere kan ta utgangspunkt i
 • Dette bør være med i kontrakten:
  - Fordeling av eierskap til eiendeler, og hva som skjer ved endringer
  - Opphør av samboerskapet
  - Fordeling av løpende utgifter, herunder lån
  - Forsikringer og testamente
 • Begge signerer kontrakten
 • Oppbevar et eksemplar av kontrakten både hjemme hos dere og hos for eksempel en av foreldrene deres, slik at den ligger flere steder

Kilde: Rune Pedersen, privatøkonomiekspert

Ikke like nødvendig ved leieforhold

Da Kleiva og Lindgren leide leilighet sammen, hadde de ikke samboerkontrakt.

- Vi tenkte egentlig aldri på det. Det var først da vi skulle investere i noe så dyrt sammen som et hus og alt det følger med seg, at vi tenkte det var lurt å ha en kontrakt, sier hun.

Rune Pedersen mener heller ikke det er nødvendig, selv om det selvsagt kan bli problemer ved et eventuelt brudd om man leier også.

Les også: Marie (42) var lei av at kontoen var tom før neste lønning kom inn. Så tok hun fire grep som forandret alt (+)

Ung.no, som driftes av barne, ungdoms- og familiedirektoratet, oppfordrer imidlertid til å ha samboerkontrakt også i leieforhold. Slik forklarer de det:

«Avtalen bør si noe om hvor lenge den som flytter ut skal betale husleie. Dette er viktig fordi den som blir boende i boligen blir ansvarlig for hele husleien. Hvis den som flytter ut ikke holder avtalen dere har, kan du som blir igjen kreve tilbakebetaling for det du legger ut.»

Ung.no oppfordrer samtidig til å være oppmerksom på oppsigelsesfristen som står i kontrakten med utleier.

- Jeg er usikker på om en slik kontrakt trumfer leiekontrakten med utleier, dersom kun én av partene står som ansvarlig leietaker, sier Pedersen.

Det går imidlertid an å følge forbrukerøkonom Silje Sandmæl i Dnb sitt råd om å opprette en egen leiekontrakt mellom den ansvarlige leietakeren og den andre som bor i leiligheten. Da kan dere bruke en standard leiekontrakt.

Det juridiske ved en samboeravtale

Det er ingen formkrav til en samboeravtale, det kreves for eksempel ingen vitner - slik man må ha dersom man skal skrive et gyldig testament. Men dere må begge skrive under på avtalen, og sørge for å ha et eksemplar hver.

Det har Rune Pedersen tidligere forklart i en artikkel i Nettavisen.

Det er ingen samboerskaplov slik det er en ekteskapslov. Ved et samlivsbrudd er det ingen lover som styrer dette. Her er det full avtalefrihet.

Det er noen lover som kan komme til anvendelse, forklarer Pedersen:

 • Husstandsfellesskapsloven gir blant annet samboere rett til å overta bolig og innbo til markedspris etter et brudd. Dette gjelder ved minst to års samboerskap og/eller har barn sammen.
 • Sameieloven har betydning for samboere når de eier bolig sammen.
 • Arveloven bestemmer hvilke arverettigheter samboere har. Hvor lenge dere har vært samboere, og om dere har felles barn har betydning for hvor mye samboere arver av hverandre.

Artikkeltags