Fem norske kvinner deler sine beste sparetips

ØKONOMISK: Lise Vermelid Kristoffersen har alltid likt å spare på det hun har, og deler sine tips på Instagram, i en egen podcast og en bok som hun utgir i januar.

ØKONOMISK: Lise Vermelid Kristoffersen har alltid likt å spare på det hun har, og deler sine tips på Instagram, i en egen podcast og en bok som hun utgir i januar. Foto:

Stadig flere blir opptatt av å spare penger. Lise Vermelid «Pengesnakk» Kristoffersen har selv erfart hvor viktig det er å få oversikt over hva pengene går til hver måned.

DEL

(Nettavisen) Det finnes uendelig mange muligheter til å dele tips og triks om ulike ting via sosiale medier, og flere velger å fortelle om sine sparetips på Instagram. Vi har snakket med fem av dem.

1. Lise Vermelid Kristoffersen - @Pengesnakk

Bokaktuelle Lise, som gir ut boken «Pengesnakk» i januar 2020, driver podcast med samme navn som boka, og har lenge vært opptatt av sparing. På Instagram deler hun mange tips og triks som gjør godt for lommeboka.

- Jeg har alltid sett verdien av sparing. Da jeg var lita sparte jeg lørdagsgodteriet og fordelte det utover uken, forteller 32-åringen, som bor på Stabekk med mann og barn.

Tidligere klarte hun en periode å spare nesten 22.000 kroner i måneden, men i sommer sa hun opp jobben sin, og lever i dag av å holde foredrag, podcast og bokutgivelsen, og lignende.

- Jeg har ikke et absolutt tall på hvor mye jeg sparer i måneden nå, siden jeg har jobbet selvstendig i så få måneder. Men jeg elsker fortsatt å spare, og tror faktisk jeg skal greie målet mitt om å spare 350 000 kroner i år, sier hun.

ØKONOMISK: Lise Vermelid Kristoffersen har alltid vært økonomisk. 

ØKONOMISK: Lise Vermelid Kristoffersen har alltid vært økonomisk.  Foto:

Nå deler hun fem av sine beste tips for å klare å spare mer penger:

 • Finn ut hva du bruker penger på i dag, som ikke gir deg noe du setter pris på. Slutter du å sløse penger på ting som ikke er viktige for deg, har du mer penger igjen til ting du liker å bruke penger på.
 • Planlegg middagene for flere dager fremover. Ta utgangspunkt i det du har i kjøleskapet. Å kaste mindre mat er bra for miljøet og lommeboka.
 • Sett opp et automatisk trekk i nettbanken fra brukskontoen til sparekontoen dagen etter lønning. Å sette av penger til sparing med en gang du får lønn, utgjør en stor forskjell fra å skulle spare det som blir igjen på slutten av måneden. Start med et lite trekk, og øk når det føles riktig.
 • Gjør det til en vane å kjøpe brukte ting. Du kan få tak i nesten hva som helst brukt. Det er billigere, hyggeligere, mer miljøvennlig, og du får tak i mer unike ting.
 • Lag en forbruks-liste. Skriv opp alt du bruker penger på de neste 30 dagene. Det er en øyeåpner for mange!

Les også: Marie (42) var lei av at kontoen var tom før neste lønning kom inn. Så tok hun fire grep som forandret alt (+)

2. Beate Engelschiøn - @Rikere_liv

Da hun var student oppdaget Beate Engelschiøn hvor sårbar hun var uten noen oppsparte midler. Det fikk henne til å sette i gang sparingen med en gang.

- Jeg bygget meg opp en bufferkonto samtidig som jeg også sparte til bolig, forteller 37-åringen som er bosatt i Sandefjord.

Engelschiøn har spart i fond i rundt fem år, og skjønte raskt hvor lurt det.

- Jeg så hvor smart det var å få pengene til å jobbe for meg i stedet for å la de hvile på en sparekonto og i praksis tape seg i verdi på grunn av inflasjon, forteller hun.

VIL SE ØKNING: Beate Engelschiøn liker å se at pengene vokser på kontoen. 

VIL SE ØKNING: Beate Engelschiøn liker å se at pengene vokser på kontoen.  Foto:

På Instagram deler hun tips til andre som er opptatt av privatøkonomi og ønsker å spare penger.

Nå deler hun seks sparetips med Nettavisens lesere:

 • Gå gjennom forbruk og kutt ned på utgiftene. De fleste har mye å spare på mat-og husholdningsposten, samt klær og fritid.
 • Sett av penger til sparing med en gang du får penger på konto. Opprett automatiske trekk i nettbanken.
 • Rydd opp i hus og hjem. Selg unna ting du ikke trenger, og unngå å fylle opp med nytt. Ved å få oversikt over hva du har, unngår du å kjøpe dobbelt fordi du ikke fant det du trengte eller som du hadde glemt at du hadde.
 • Lag ulike kontoer for ulike sparemål. Gi kontoene navn for å bevisstgjøre deg selv på hva pengene er planlagt å gå til. For eksempel «Ferie», «el-sykkel», «oppussing» og «buffer».
 • Sett pengene i arbeid. For sparemål med en tidshorisont lenger enn 5 år bør du vurdere å investere pengene på børsen. Gjerne i et globalt indeksfond.
 • Ikke sammenligne deg med andre, og finn ut hva som gjør deg lykkelig. Vær tro mot dine verdier og vær tilfreds med det du har. Skjerm deg fra reklame og påvirkning som får deg til å ønske å fornye og forandre.

Les også: Samboerparet Anne Birgit og Marius (24) gjør noe mange vegrer seg for: - Ville sikre oss begge (+)

3. Kjersti Grønseth - @Forbrukerfrue

Det går mye penger ut av kontoen når du har barn, og det er lurt å ha litt ekstra penger på konto til enhver tid. Kjersti Grønseth (32), bosatt i Oslo, bruker Instagram til å fortelle om hvordan hun og familien sparer penger.

- Jeg har spart til ting jeg har ønsket meg siden seks-sju-årsalderen, til bolig siden starten av tjueårene og til pensjon siden 2018, forteller hun.

BEGYNTE TIDLIG: Kjersti Grønseth begynte tidlig å spare til det hun ønsker seg. 

BEGYNTE TIDLIG: Kjersti Grønseth begynte tidlig å spare til det hun ønsker seg.  Foto:

Her er henne fem smarteste sparetriks:

 • Betal deg selv først! Lag automatisk trekk fra lønnskonto den dagen du får lønn, så tenker du ikke over at du sparer engang!
 • Ikke bruk mer enn du har! Har du kredittkort tilgjengelig er det lett å miste oversikt og kontroll, og min erfaring er at det er lett å falle for fristelser selv om du egentlig ikke har råd.
 • Spar til buffer, gjerne tre-seks måneders levekostnader, avhengig av din livssituasjon. Sett pengene på en konto du ikke har lett tilgang til. Prøv å spare dem til uforutsette hendelser, og husk at det er lurt å sette av penger til for eksempel julefeiring eller tannlegebesøk.
 • Husk at nedbetaling av gjeld også er sparing! Kvitt deg med dyr gjeld før du betaler ned ekstra på boliglånet eller sparer til pensjon.
 • Spar langsiktig til pensjon i aksjefond, gjerne i et globalt indeksfond, fordi det har lave gebyrer og du sprer risikoen mest mulig. Tenk at du skal glemme disse pengene de neste 10-15-årene i stedet for å få panikk og selge når det går dårlig i markedet.


Les også: Ekspert advarer mot deling av koder. Lett å svindle både små og store beløp i det skjulte (+)

4. Jeanette Jensen - @Rakablakk.no

Firmaet måtte sendes til opphør, og Jeanette Jensen har mye gjeld privat. Gjennom Instagram og bloggen Rakablakk vil hun knuse tabuer rundt gjeld.

- Jeg vil hjelpe andre i min situasjon. For meg handler det ikke så mye om tall, men måten å leve på som skaper pluss i regnskapet, forteller 41-åringen som er bosatt i Vestby utenfor Oslo.

Nedbetaling av gjelden begynte i 2017. Før hadde hun lite penger på sparekonto, da pengene gikk til flytting og reising. Nå har hun lært seg å spare mer av det hun har, og her er hennes råd:

 • Lag et budsjett i nettbanken og se på hvilke utgifter du kan kutte ut. Trenger du egentlig tre forskjellige streamingtjenester? Hvor mye bruker du på mat? Du tjener mer på å kutte utgifter enn å tjene mer penger.
 • Planlegg hva du eller dere skal spise den kommende uken ut fra hva som allerede finnes i skapene hjemme. Da blir det samtidig mindre matsvinn.
 • Kjøp brukt, både klær, utstyr, møbler og hvitevarer. Det meste kan kjøpes brukt, og jeg anbefaler å sjekke for eksempel Finn og Tise. Du får også mye fint i selge-, bytte- og gis bort-grupper på Facebook.
 • Vær takknemlig for det du har. Det vil gi deg ro, og fristelsen for å kjøpe ting som gir deg lykke blir mindre.

Les også: Visste du at du kan ha penger til gode på gamle kredittkontoer? Slik sjekker du deg selv i gjeldsregisteret (+)

5. Siw Slevigen - @Happy_penger

Det var foreldrene som lærte 34-åringen, som er bosatt i Bergen, om sparing og privatøkonomi.

- Mamma lærte meg å telle kroner framfor hundrelapper eller tusenlapper. Pappa lærte meg å finne glede i pengene mine, uansett hvor lite jeg har. Foreldrene mine startet sparing i bank og aksjefond, så har jeg fortsatt med sparingen de startet for meg. Slik startet også mitt engasjement for å dele sparetips, forteller hun.

BEGYNTE TIDLIG: Siw Slevigen føler seg heldig som hadde foreldre som begynte å spare for henne da hun var lita. Da hun ble gammel nok, fortsatte hun sparingen selv.  

BEGYNTE TIDLIG: Siw Slevigen føler seg heldig som hadde foreldre som begynte å spare for henne da hun var lita. Da hun ble gammel nok, fortsatte hun sparingen selv.   Foto:

Hun mener det er viktig å ha noe kunnskap om pengebruk, og hun har vært heldig som kunne begynne å fylle opp sparekontoen tidlig.

- Jeg vil dele min kunnskap videre. Ingen fortjener å slite med økonomien, sier hun.

Slevigen har listet opp sine beste sparetips:

 • Pengedagbok: Hvis du bare skal gjøre én ting, så gjør dette. Skriv ned alt du bruker penger på hver dag. Skriv deretter ned hva du tenker om dagens pengebruk. Slik blir du mer bevisst på hvor pengene går og hva som gir deg mest glede. Dessuten tenker du deg om en ekstra gang før du kjøper noe hvis du vet at du må skrive det opp i pengedagboken. Det er nemlig ofte småkjøpene som stikker av med pengene dine. Når du har skrevet pengedagbok i en måned, har du en god start for å lage en pengeplan (budsjett).
 • Planlegging: Impulskjøp fører til at pengene flyr fort ut. Jo mer du planlegger, desto mer får du for pengene dine. Det inkluderer å planlegge middager for én uke og ukeshandle, men også å planlegge dagene og tiden din, så det blir færre situasjoner der du plutselig må kjøpe lunsj eller take-away, eller kjøpe nytt noe du har glemt å ta med.
 • Flytt sparepenger over på sparekonto på lønningsdag. Betal månedens regninger samme dag. Du kan sette opp automatiske trekk og ha avtalegiro for faste regninger. Da har du sikret mye av økonomien din allerede på lønningsdagen. Pleier du å snike penger tilbake fra sparekonto hver måned? Hva synes du om det da? Det kan du skrive om i pengedagboken.
 • Du har ingenting å skamme deg for. Enten du sliter med gjeld og inkasso eller strever med å spare. Sparing er et maraton, ikke en sprint. Du kan ikke løpe maraton med skam på tanken. Finn gleden i sparing ved å være nysgjerrig og leke deg frem, heller enn dømmende og skamfull for at du ikke klarer mer enn du gjør. Du er god nok akkurat som du er.
 • Jeg anbefaler denne rekkefølgen for plassering av sparepenger
  1. Betal ned dyr gjeld.
  2. Lag en bufferkonto til uventede utgifter - først 10.000 kroner, så tre månedslønner
  3. Spar i indeksfond
  4. Kjøp bolig. Vurder å betale ned ekstra på boliglånet om du kan
  5. Vurder om du vil leke med investeringer i enkeltaksjer. Enkeltaksjer ville jeg først satset på dersom aksjesparing var en hobby og jeg hadde råd til å leke meg med noen av sparepengene.

- Penger du trenger de neste 3 til 5 årene ville jeg plassert i banken. Aksjemarkedet svinger, og du må ha råd til å vente til det går opp igjen. Penger du skal la stå lenge, ville jeg spart i globalt indeksfond. Det er en billig og god løsning, forklarer hun.

Med tipsene fra disse fem damene kan du klare å spare litt mer enn du gjør i dag. Kanskje klarer du en dag å kjøpe deg det du ønsker deg aller mest eller reise til et sted du alltid har drømt om.

Har du en historie du vil dele med andre?

Artikkeltags